Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Basisschool de Adriaan Roland Holt School is de vrijeschool van Bergen

Samen vieren
verbindt.

Gepubliceerd op: 17-04-2025Nieuw

Nieuwsbrief 17 april

In deze nieuwsbrief

  • Voorwoord
  • Achtergrond Palmpasen en Pasen
  • Fietsen maken klas 6
  • Voorbereidingen lentemarkt
  • Oproep plantjeskraam
  • Project ‘Oorlog in de buurt’
  • Uitnodiging algemene ouderavond 3 juni a.s.
  • Ingezonden

Beste ouders,

Pasen staat dit weekend voor de deur. In Zuid-Duitsland, waar ik vandaan kom, wordt Pasen gevierd met eitjes en cadeautjes die buiten worden verstopt – altijd een heerlijke zoektocht. Vroeger was dat soms best een uitdaging, want mijn oudere broers waren ware meesters in het vinden van de beste verstopplekken. Eén keer, die ik nooit zal vergeten, kreeg ik na een lange zoektocht – bijna uitgeput – de hint dat ik eens naar boven moest kijken, in plaats van alleen maar het gras en de struiken af te speuren. En ja hoor, daar hingen ze: wonderschone suède rolschaatsen, hoog in onze wit bloeiende kersenboom.


Na het vinden van de cadeautjes lunchten we altijd aan een vrolijk versierde tafel met zelfgebakken broodkransjes van speltmeel. Ook dit jaar kijk ik weer uit naar een Paasontbijt met mijn gezin, bij mijn ouders in het Zwarte Woud.


Op school is in de afgelopen periode weer veel werk verzet. Er is intensief gewerkt door de kinderen en de leerkrachten, en er is weer veel geleerd. Als team maken we ons de Groeikracht-methodiek eigen en zijn aan de slag gegaan met ons rekenonderwijs. Na de meivakantie gaan we het thema digitale geletterdheid en mediawijsheid oppakken.


Deze week genoten we nog van prachtige toneelvoorstellingen van klas 3 en 4, en klas 6 sloot een circulair project af. Klas 5 geeft nu nog een eindpresentatie van hun periode "oorlog in de buurt", een indrukweekend project. Onderaan deze nieuwsbrief lees je daar meer over. En tot slot... we zoeken nog ouders voor activiteiten tijdens de lentemarkt. Schrijf je vooral in als je dat nog niet hebt gedaan!


Namens het hele ARH-lerarencollege wens ik jullie fijne Paasdagen toe, alvast een heerlijke, ontspannen meivakantie en ik ben benieuwd naar jullie vakantieverhalen!

Met zonnige groet,
Constanze Kappelmann

Achtergrond Palmpasen en Pasen


Pasen valt ieder jaar op een andere datum. Al in de vroege Middeleeuwen is bepaald dat Pasen gevierd wordt op de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart, de eerste dag van de lente. Vandaar dat je dan kan spreken van een vroege of een late Pasen. Dit jaar 20 april, in 2026 op 5 april en in 2027 is het een vroege Pasen op 28 maart.

Evenals de adventstijd 4 weken voor Kerst is, zo is ook 4 weken voor Pasen de passietijd, waarvan de laatste week de lijdensweek is. Pasen is het oudste christelijke feest. Eeuwenlang is het ook het belangrijkste christelijke feest geweest, toen de nieuw bekeerden nog jaarlijks met Pasen gedoopt werden. Christenen vieren dat Jezus uit de dood is herrezen.

In de stille week heeft er in de plantenwereld een krachtige stoot plaatsgevonden, de voorjaarskrachten stromen, zaden ontkiemen. De dag wint het van de nacht. Het opstandingsgebeuren in de Paastijd wordt door het kleine kind ervaren als een gebeuren dat in de natuur plaatsvindt. De nieuwe blaadjes aan de bomen, de frisse bloemen en bloesem aan de bomen worden met vreugde waargenomen en begroet. In het prille voorjaar zaaien we sterrenkers of tarwekorrels. De handjes gevuld met een paar zaadjes, die vol overgave in een klein bakje aarde gezaaid worden. Ook in het ochtendspel spelen ze de boer die ploegt en zaait. Met het zaaien beleven de kinderen in eerbied het aards kosmische proces. Het lijkt wel of ze beseffen dat het kleine korreltje in hun hand iets groots is.

Met onze palmpasen optocht zingen we de natuur weer wakker. Ieder kind draagt zijn eigen stok of levensboom. We sprokkelen de takken van de winter en halen het schors eraf. De kale tak symboliseert ons fysieke lichaam, het kruis verbindt hemel en aarde. We reinigen dit door er crêpepapier om heen te wikkelen. Daaromheen komt spiraalsgewijs een andere kleur crêpepapier; de sapstroom die in de lente weer op gang komt. Bovenop de haan, het vuur van de geestdrift, hij roept de mensen ’s ochtends wakker. In sprookjes komt de haan ook veel voor. Hij roept de innerlijke mens wakker. Aan de stok kan buxusgroen worden bevestigd, dat als eeuwig groen symbool staat voor het doorgaande leven. De vruchten als rozijnen en gedroogde appels zijn aangeregen en dragen het levenszaad. De palmpaasstok heeft de vorm van een meiboom. Het ronde rad, versierd met slingertjes papier symboliseert de zon.

Palm palm Pasen

hei koer ei

Over enen zondag krijgen wij een ei.

Een ei is geen ei

Twee ei is een half ei

Drie ei is een paasei!

Dit lied wordt veel gezongen tijdens de optocht. Eén ei is niets want dat is alleen de kiem in jezelf, een mens heeft de ander nodig. Twee ei is een half ei. Een half ei is niets want twee mensenwezens kunnen zich voortplanten en dan is er nog maar de helft van het mensenwezen aanwezig: het zintuiglijke en het lichamelijke. Binnen en buiten zijn nog maar het halve werk. Drie ei is de drie-eenheid van lichaam, ziel en geest. Als binnen en buiten zich verweven, dan ervaar je wie je zelf bent. Het echte drie ei is de opstanding uit de dood.

Een week na palmpasen vieren we het paasfeest. Uit het oosten komt het symbool van de haas, die zich snel voortplant, vruchtbaar is, zachtmoedig is en zichzelf in de strijd opoffert. Een beeld voor ons hoger ik. De symbolische waarde van het ei is niet nieuw. Bij de oude Indiërs glansde het gouden ei als de zon, splitste zich in twee helften en zo ontstonden de hemel en de aarde. Bij de Perzen werd de nog niet door het boze aangetaste wereld voorgesteld als een reusachtig lichtei. Bij de Egyptenaren is de eerste God uit een ei ontstaan. Bij de Grieken legde de oermoeder Nyx een zilveren ei waar de wereld uit ontstond. Voor de christenen is het ei symbool van de opstanding, de kiem van hoop op een nieuw leven. Het zoeken van de eieren is een belevenis voor de kinderen. Als volwassenen kunnen we datgene zoeken waarvan we het bestaan aanvoelen. De mens worden die je in aanleg allang bent. Sterven en geboren worden, je losmaken en weer verbinden, met het licht van je eigen toekomst.

Met Pasen worden er heel wat paaseieren gegeten, geverfde kippeneieren en chocolade eitjes in gekleurd zilverpapier. Na het 40 dagen vasten hadden mensen vroeger veel zin in een extra eitje en ze hadden het ook nodig om weer aan te sterken. Zeker als ze in de tijd voor de feesten grote schoonmaak hadden gehouden! Ook legden ze eieren op het land of stopten ze in de grond. Zo hoopten ze hun akkers vruchtbaar te maken. Nog steeds verstoppen ouders met Pasen geschilderde eieren in de tuin en in de plantenbak. Nederlandse kinderen weten zeker dat de paashaas ze brengt. In Vlaanderen halen vliegende kerkklokken de paaseieren uit Rome. In Rusland geven mensen elkaar een versierd ei. Waarin weer een ei zit, waarin weer een kleiner ei zit enz. Het beschilderen van eieren is in Oost-Europa een kunst apart. De mensen blazen het ei leeg en schilderen er dan prachtige landschappen en piepkleine huisjes, boompjes en beestjes op.

Fietsen maken klas 6

De zesde klas heeft de afgelopen 4 woensdagen meegedaan aan een project “Circulair Maken”

Wij hadden gekozen voor het project “fietsen maken”

Uitgangspunten voor deze 4 lessen waren:

X Metaal en fietsonderdelen zijn van waarde voor hergebruik.

X Geef grondstoffen uit je omgeving een tweede kans.

X Een ambacht is soms vergeten, maar nooit te oud.

X Repareer wat stuk is.

X Met liefde gemaakt, gebruikt en onderhouden duurt het langst.

X Een fiets is een ideaal vervoermiddel: fietsen is gezond en geeft geen uitstoot.

X Iedereen kan maken! Zelf maken en repareren brengt verandering teweeg.

Er werden 4 lessen van 1,5 uur ingeroosterd en de kinderen werden enthousiast begeleid door Jaap van de Kommer( voormalig eigenaar van fietshandel Busker) en Lodewijk Bosman. Lodewijk heeft een klein bedrijfje in Amsterdam waar hij een kleinschalige productielijn heeft opgezet voor het maken van nieuwe dingen van gebruikt materiaal. Lodewijk ontwerpt ook.

Na een korte introductie van de twee heren, waarin ze kort iets over zichzelf hebben verteld, zijn we begonnen met ons project.

Er waren vooraf al 10 weesfietsen geleverd die de kinderen in stapjes uit elkaar moesten halen. Iedere stap die zij moesten zetten, werd ingeleid door een kort instructiefilmpje en een heldere uitleg van Jaap en Lodewijk. Zodra de kinderen in het doen kwamen, ontstond er een enorme bedrijvigheid en enthousiasme. In de verschillende groepjes werd goed samengewerkt. De kinderen mochten ook nieuwe materialen toevoegen aan hun fiets.

De afspraak was wel dat het van gebruikt materiaal was. Er mocht dus niets gekocht worden.


Meester Lupko

Project ‘Oorlog in de buurt’


Afgelopen maand zijn we in klas 5 bezig geweest met het project ‘Oorlog in mijn buurt’, begeleid door Agnes Audier.

De eerste les kwam Frans Leijen langs in de klas om te vertellen over ons eigen dorp Bergen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelde ook extra informatie bij een video van de Historische Vereniging https://youtu.be/nb7ZVvEBX-4?si=75SsNePnpkDVs4c0


In de tweede les vertelde Gerrit Sijpheer hoe hij als een kleine jongen de oorlog ervaren heeft. De beleving van een tijdspanne komt een stuk dichter als je verhalen hoort van iemand die het zelf allemaal heeft meegemaakt. De klas was verbaasd dat kinderen in die tijd meestal gewoon nog naar school gingen.


In de derde les was het thema ‘Goed en fout’ . Er kwamen een historicus en trainer in de klas om te praten en te laten nadenken over ‘zelf nadenken’. Na deze lessen gingen de kinderen aan het werk.


In groepjes gingen de kinderen zich voorbereiden om een oudere die de oorlog nog had meegemaakt te interviewen. Hiervoor kregen zij eerst nog wat aandachtspunten en tips mee. In groepjes werden mooie vragen geformuleerd en met die vragen gingen de kinderen de week erop op bezoek bij de ouderen. Wat ze allemaal gehoord en beleefd hebben, is donderdag gepresenteerd aan de ouders. Het was een mooi en leerzaam project met prachtige ontmoetingen.

Informatie en de presentaties van de kinderen van klas 5 zijn binnenkort te zien op https://inmijnbuurt.org/

Voorbereidingen lentemarkt

Zaterdag 24 mei van 10:30 tot 14:30 barst de lentemarkt weer los! Ook dit jaar pakken we uit met een mooi programma vol toffe kraampjes en leuke activiteiten. Denk aan het betoverende Poppentheater Belletje Sterk, een optreden van het Kleinkoor van de Bovenbouw om 12:00 uur én natuurlijk onze eigen schoolband: De Mama’s & De Papa’s. Speel je mee? Schuif spontaan aan op de dag zelf, of kom alvast mee repeteren op 18 april of 23 mei.

Help je mee om er een sprankelende dag van te maken?

De lentemarkt is elk jaar weer een feest dankzij de hulp van ouders. We zoeken nog ouders uit alle klassen voor: taarten bakken, schminken, op- en afbouwen.

Aanmelden kan hier:

- Schminken: https://tinyurl.com/lente-schmink

- Op- en afbouw: https://tinyurl.com/lente-bouwen

- Taart bakken: https://tinyurl.com/lente-taart

Heb je vragen of opmerkingen over de lentemarkt? Stuur een mail naar: LentemarktARH@gmail.com.

Oproep voor de plantjeskraam

Lieve ouders, als klas 2 hebben wij voor de lentemarkt de leuke taak om stekjes en plantjes te kweken en verkopen in de plantjeskraam. Hierbij kunnen we jullie hulp gebruiken!

Wil je samen met ons plantjes kweken en stekken? Of wat van je eigen opbrengst delen voor de verkoop? Daar zouden wij superblij mee zijn!

[Alle soorten plantjes zijn welkom: voor binnen en buiten, klein en groot]

Vlak voor de markt komt dan een inlevermoment in klas 2.

Uitnodiging algemene ouderavond 3 juni a.s.

HELP! Mijn kind is online! Hoeveel uur schermtijd per dag is nog goed? Wanneer begin je met een eigen telefoon? Waarom zijn TikTok en YouTube zo verslavend? Is Roblox of Minecraft ook te onderbreken zonder gedoe? Kan ik mijn kind behoeden voor cyberpesten en andere gevaren? Moet ik meekijken wat er online allemaal gebeurt? Waar let ik dan op? Hoe leer ik mijn kind om te gaan met alles dat hij/zij tegenkomt? 


De digitale wereld is voor kinderen steeds meer de wereld waar het gebeurt. Dit biedt mogelijkheden, maar soms ook zorgen. Wat doen kinderen nou precies online? Wat maakt deze wereld zo verslavend en wat zijn de gevaren? Hoe ga je hiermee om als ouder? Welke grenzen stel je, waar kijk je mee en hoe ga je om met bv. leeftijdsindicaties of klasgenoten die iets al wel mogen? Hoe kom je in contact zonder in het ‘gevecht’ te geraken?


Tijdens dit interactieve webinar gaat Laurens Veltman van Digital Awareness op deze onderwerpen in. Vanuit eigen ervaringen en theorie laat hij zien hoe het komt dat kinderen zichzelf gemakkelijk verliezen in de digitale wereld, waarom het als ouder soms lastig is ze te bereiken en geeft hij praktische handvatten om in contact te komen en bij te sturen. Het webinar is zeker ook voor ouders van jonge kinderen!


Als er geen problemen zijn lijkt er vaak ook geen noodzaak te zijn, maar juist een goede basis voorkomt problemen of gedoe op een later moment. De inhoud wordt medebepaald door aan te sluiten op vragen en antwoorden van ouders, dus eigen inbreng is zeker welkom!

Tijdens het webinar geeft Laurens antwoord op o.a. de volgende vragen:

  1. Hoe werkt het (kinder)brein en waarom is het zo gevoelig voor social media en games?
  2. Wat zijn de meest voorkomende digitale verleidingen en hoe werken deze?
  3. Welke gevaren komen kinderen tegen online en hoe ga je hier als ouder mee om?
  4. Waarom kun je als ouder soms lastig tot je kind doordringen en hoe kan dit anders?
  5. Hoe begeleid je kinderen om veilig hun weg te vinden in alles dat ze online tegenkomen?
Met Digital Awareness coacht Laurens Veltman mensen en organisaties om zich niet te verliezen in digitaal gedrag, zoals telefoon, social media en gamen. Hij verzorgt o.a. lezingen en workshops voor ouders, scholen, organisaties en (zorg)professionals. Hierin koppelt hij zijn persoonlijke ervaringen vanuit vier jaar gameverslaving en poker aan zijn werk als psycholoog en coach. Hij heeft geleerd om zelf de controle te houden over zijn (digitale) verleidingen en laat nu anderen zien dat ze zelf een keuze hebben: leven in plaats van geleefd worden! Laurens schreef het handboek voor ouders: ‘HELP! Mijn kind verdwijnt in social media of gamen’ en een autobiografie over zijn gameverslaving als puber: ’Dagboek van een gameverslaafde’.
Op www.digitalawareness.nl vind je meer informatie over Laurens,.Hieronder de link voor de aanmelding:

Ingezonden

Theater in Castricum

Op donderdag 22 mei a.s. gaan klas 1,2,3,4 en de Michaëlklas naar de voorstellingen van Theatercompagnie Nicole & Martin in de witte theatertent in Castricum. Het publiek is welkom bij de openbare voorstellingen op zaterdag 24 en zondag 25 mei bij nog twee andere sprookjes. En bij de voorstellingen van Compagnia Baccalà op 22 en 23 mei.

Vele bezoekers in heel Europa gingen u voor en genoten met volle teugen van theatervoorstellingen die uniek in hun soort zijn: intiem, intensief, speels en vol humor - acrobatisch, mimisch en muzikaal van een bijzonder hoog niveau. Geen wonder dat het werk van Nicole & Martin uit Zwitserland al met vele prijzen bekroond werd. Theater met de allure van een circus, ….of andersom?

Ieder jaar trekken zij met hun theaterkaravaan door heel Europa en staan steeds een week op een locatie om hun publiek te fascineren en enthousiasmeren. Dit jaar slechts twee weken in Nederland, waarvan één week in Castricum! Puur, eerlijk en onversterkt weten zij hun publiek in het hart te raken. En dat steeds in de landstaal, nu dus Nederlands met charmant Zwitsers accent. Laat u meevoeren in een meeslepende sprookjeswereld en geniet samen met ruim 300 bezoekers van de unieke theaterervaring waar Nicole & Martin garant voor staan.

Dit keer een unicum! Te gast in de witte tent het duo Compagnia ‘Baccalà’, uit Italië. De veelvuldig met internationale prijzen gelauwerde voorstelling ‘Pss Pss’ verovert inmiddels de hele wereld: 5 continenten, 55 landen en … een voorstelling zonder woorden! Mime, acrobatiek en vernieuwende clownerie zorgen ervoor dat het publiek meegevoerd wordt in humor en spel die je niet mag missen! Een ongekende kans en gegarandeerd plezier dat het Nederlandse publiek nu in Castricum met dit wereldberoemde duo kan beleven: topniveau! Mis ze niet!

Kaarten via www.nicole-et-martin.ch/de/tourtickets/2025/ Absoluut de moeite waard om voor beide gezelschappen naar Castricum te komen!

Workshop het levendige spel voor ouders, leraren en kinderen (vanaf 11 jaar)

Bij spel wordt vaak gedacht aan een competitie en het bestaan van een winnende partij en een verliezende partij wordt daardoor erkent. En ook al valt hierin veel te beleven voor eenieder die het speelt. Toch overheersen deze spelen tegenwoordig ons wereldtoneel op vele vlakken, niet alleen in de sportwereld. Wat bereiken we echter met deze duale spelen? Voeden deze niet tot de eenzijdigheid? Graag zet ik hier iets tegenover. Spelen en oefeningen die dichter grenzen aan spel waar het dualisme: winnen-verliezen doorbroken wordt.

Spel waarin we de volgende kwaliteiten kunnen ontwikkelen:

  • Beweeglijkheid in het denken
  • Innerlijke rust in chaotische situaties
  • Vitaliteit
  • Gevoel voor ritme en orde
  • Nieuw evenwicht
  • Groepsgeschiktheid en dat meer is dan alleen samenwerking

“Het levendige spel” nodigt uit om oude patronen en neigingen die voortkomen uit ons instinct waar te nemen en in te zien. Hierdoor scheppen we ruimte voor de intuïtie die als bron kan zijn voor ons dagelijkse handelingen en ook voor de opvoeding van het kind en het werk met de kinderen voor de klas.

Friederich Schiller verwoordt als geen ander wat spelen voor de mens of voor de mensheid kan betekenen: “Der Mensch spielt nur, wo er in voller Bedeutung des Wortes Mensch ist, und er ist nur da ganz Mensch wo er spielt”

Vertaald is het: “De mens speelt alleen waar hij in volle betekenis van het woord mens is en hij is alleen mens waar hij speelt”.

Bij de speelavond staat plezier en aandacht voor elkaar voorop.

Luc van Kessel

Met veel plezier organiseer ik bovenstaande workshop

Wanneer: 23 mei

Waar : Adriaan Roland Holstschool -vrije basisschool Bergen (Prins Hendriklaan 56-58)

Hoelaat: 18.00tot 21.00 Kosten: 25 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen (vanaf 11 jaar)

Aanmelden: Astrid van Duin van BSO de Aardehoeders: 06 40041424