nieuwsbrief 7 maart

In deze nieuwsbrief
- Voorwoord
- Verkeersregels
- Rekenperiode klas 3
- Een kijkje in de kleuterklas - werken met bijenwas
- Ouderavond leerrijpheid
- Kijkje in klas 1
- Ingezonden
Agenda
20 maart | studiemiddag | |
21 maart | studiedag | |
17 april | studiemiddag | |
18 april t/m 5 mei | meivakantie | |
24 mei | lentemarkt |

Bij het hek
Elke ochtend is het hek niet alleen de ingang van onze school, maar ook een warme ontmoetingsplek. Van maandag tot en met donderdag sta ik bij het hek van het grote plein en op vrijdag bij het kleuterhek – in weer en wind, in het donker of in het vroege ochtendlicht, afhankelijk van het seizoen.
En elke dag geniet ik van de stroom aan blije gezichten, van de kinderen, jullie ouders, opa’s, oma’s, tantes, ooms, vrienden en trouwe viervoeters.
Er worden verhalen gedeeld over avonturen die zijn beleefd, maar soms ook zorgen of verdriet. Het is mooi om elkaar hier van mens tot mens elke dag opnieuw te ontmoeten.
Verkeersveiligheid blijft zoals we allemaal weten een aandachtspunt. Laten we samen zorgen voor een veilige en goede start van de dag. In deze nieuwsbrief vinden jullie onze verkeersregels, mooi vormgegeven met iconen door hoofdklassenouder Marieke.
Samen maken we deze school, elke dag weer een stukje mooier en daar mogen we allen trots op zijn!

Rekenperiode klas 3
In de derde klas zijn we met een rekenperiode bezig. Een rekenperiode waarvan de kinderen zeggen dat het de leukste rekenperiode tot nu toe is.
D.m.v het beeld van huizen en kamers hebben ze eerst kolom sommen leren maken. Daarna hebben zij allemaal lege verpakkingen van producten meegenomen voor onze winkel in de klas. De winkel heeft de passende naam ' de super 3' gekregen.
Ze hebben allemaal een portemonnee gekregen met wat geld, namaak, weliswaar, zodat ze boodschappen kunnen doen. In tweetallen werken ze samen: eerst koopt de één drie producten, ze rekenen samen uit wat het kost, vervolgens rekent de één bij de ander af, eventueel met wisselgeld. Dan worden de rollen omgedraaid. Aan het eind telt iedereen hoeveel geld zij in hun portemonnee hebben.

Een kijkje in de kleuterklas - werken met bijenwas
De afgelopen maanden hebben we tijdens de (dinsdag) middagschool veel gewerkt met bijenwas. Het is een kneedwas, een harde substantie, die zacht wordt als het warm wordt. Andersom werkt het ook: door te werken met bijenwas, worden je handen warm. Voor sommige kinderen, die vaak koude handen hebben, is dit best een uitdaging.
Maar de uitdagingen kunnen ook in hele andere gebieden zitten. Werken met bijenwas vraagt doorzettingsvermogen: het duurt echt eventjes voordat het zijn vorm gaat krijgen. Ook vraagt het concentratie en het is dan ook een secuur werkje. En zo'n priegelwerkje, dat bevordert ook weer de ontwikkeling van de fijne motoriek. Verschillende zintuigen worden aangesproken, waaronder de tastzin. De tastzin versterkt het lichaamsbesef en helpt kinderen zich meer bewust te worden van hun eigen lichaam en bewegingen; waardoor hun zelfvertrouwen vergroot.
In de klas beginnen we vaak met het zingen van wat liedjes of het luisteren naar een verhaal over datgene wat we gaan maken. In november hadden we het bijvoorbeeld over Frederick de muis, die zijn wintervoorraad ging aanleggen. Natuurlijk maken we dan als verwerking Frederick het muisje van bijenwas. We gaan aan tafel, de benodigde kleuren bijenwas staan al klaar en ieder kind mag een stukje pakken. Het stukje gaat in ons 'oventje' (handen) en we wachten geduldig, totdat de was wat zachter wordt. We kneden en vormen…En ineens ontstaat daar een kunstig werkje. Afgelopen dinsdagmiddag hebben we er een feestje van gemaakt: een heus kabouterfeest. Ieder kind mocht zelf weten wat hij/zij ging maken: Wat zal er allemaal te vinden zijn in het kabouterhuis?
Als ik terugkijk op de afgelopen periode, zie ik dat de kinderen gegroeid zijn in hun zelfvertrouwen met het werken met dit materiaal. Zelf dacht ik weleens: 'Hmm, is dat niet saai, weer bijenwassen?' Maar elke keer klonk er weer een luid gejuich als we gingen bijenwassen. Ik heb gezien dat deze herhaling hen ruimte geeft om te mogen groeien in een vaardigheid én dit vol enthousiasme eigen te maken!
Ouderavond leerrijpheid Marijke Oerlemans
Afgelopen woensdag was gastspreker Marijke Oerlemans van de Stichting Begeleidingsdienst voor Vrije Scholen bij ons om ouders mee te nemen in het thema leerrijpheid als onderdeel van de kleuterontwikkeling. Daarbij kwam aan bod hoe we de kleuter het beste kunnen begeleiden wanneer we breed kijken en waar de gespecialiseerde kleuterjuffen op letten.
"Een boeiend en praktisch verhaal over de gelaagdheid van de kleuterontwikkeling," zoals een ouder het aan het einde van de avond zo treffend verwoordde.
Kijkje in klas 1 - vogelperiode






Ingezonden

Hoi, ik ben Juna ik ben 14 jaar en ik pas heel graag op.
Mijn kleine zusje waar ik vaak op pas zit hier op school en ik heb hier zelf ook op de basisschool gezeten.
Verder heb ik ook ervaring met anderen kindjes maar ik zou graag vaker oppassen en er nieuwe adresjes bij krijgen.
Dus als u behoefte heeft aan een leuke oppas in Bergen? Dan hoor ik graag van u. Hopelijk tot snel!
Groetjes Juna - Telefoonnummer: 06 34 79 19 89

Carl BigHeart, Wisdomkeeper en Bruggenbouwer tussen Tradities, komt vanuit Noord-Amerika naar Nederland. Gedurende zijn verblijf zal hij meerdere zweethutceremonieën leiden.
Wil je hier bij zijn? Dat kan in het laatste weekend van april en het eerste weekend van mei: 26 en 27 april en 3 en 4 mei, in Bergen (NH).
In de meivakantie van 28 april t/m 2 mei vindt de Big Heart vakantieweek plaats.
In deze week zal er ook een kinderzweethut onder leiding van Carl BigHeart plaatsvinden.
Wil je er vroeg bij zijn, dan kan je ook al op zondag 27 april komen! Meer informatie

Misschien herken je dit wel?
Jouw prachtige (hoog) sensitieve dochter of zoon heeft regelmatig last van hoofdpijn, buikpijn, slaapt slecht of is onzeker. Je hebt al van alles geprobeerd en toch blijven de klachten. Het lijkt wel alsof de wereld hem/haar soms overspoelt!
Regelmatig zit je met je handen in het haar. Jij wilt je kind weer gelukkig zien!
Hoe zou het zijn als...
Je iemand hebt die jou en je (hoog)gevoelige kind begrijpt en jullie begeleid, zodat jouw dochter/zoon weer blij, ontspannen en helemaal zichzelf kan zijn. Jullie samen weer kunnen gaan stralen.
Je hoeft het niet alleen te doen. Soms kan even sparren met een fijne (holistische) gezinstherapeut al zo'n grote stap vooruit zijn.
Kleurrijke groet,
Maaike harder
Praktijk In kleur (Hoorn)