nieuwsbrief mei
In deze nieuwsbrief
- Voorwoord
- Speciale weekopening klas 5 & 6
- Circulair maakonderwijs
- Klimatologie in klas 6
- Plantjesmarkt & Restaurant
Agenda
26 mei | Hemelvaart | |
27 mei | Vrij | |
2 juni | Schoolfoto | |
6 juni | Pinksteren | |
7 juni | Studiedag | |
10 juni | Geen middagschool |
Beste ouders,
De komende weken staan volop in het teken van schoolse activiteiten! Woensdag a.s. willen wij jullie uitnodigen voor een kleine lentemarkt, georganiseerd door klas 4 en 6 op het schoolplein (van 12.45-13.45 uur). Zie de uitnodiging onderaan deze nieuwsbrief.
En 2 hulpvragen:
Achter de schermen zijn we begonnen met de organisatie van Sint Jan. Dit jaar vieren we dit feest op vrijdag 24 juni op het Ecodorp. We zijn nog op zoek naar een aantal trommelaars (djembé of vergelijkbaar).
Een de tweede hulpvraag: Op 4 juli gaan we verder met het vernieuwen van onze schoolplein. De Twee Heren komen (4 dagen) om op het kleuterplein een nieuwe schommel te plaatsen. Op het plein van 4,5,6 komt er een speelelement in vorm van een amfitheater.
Heb je tijd en ruimte om mee te helpen aan het vernieuwen dan scheelt dat weer enorm in kosten. Wil je je opgeven bij je klassenouder?
Hartelijke groet,
Constanze Kappelmann
En nog een korte vraag: Afgelopen weken valt het me op dat er veel leerlingen te laat komen. De bel gaat om 8.25 en dan verwachten we alle leerlingen om naar binnen te gaan. Alvast bedankt voor jullie medewerking.
Speciale weekopening van klas 5 & 6
Afgelopen maandag kwam illusionist Niels Houtepen vanuit Brabant ook bij ons op school met een voorstelling voor klas 5 en 6. Hij nam de leerlingen mee in verhalen over verwonderen, verbinden en vertrouwen geïnspireerd op zijn theatertour Choice. We hebben er veel van geleerd en genoten!
Circulair maakonderwijs in klas 4
Onze school doet mee aan een pilot vanuit de gemeente waarin het doel is de kinderen bewust te maken van de grondstoffen die we gebruiken en dat veel spullen een tweede leven kunnen krijgen als we ze repareren of hergebruiken. Onderwijs is een belangrijk onderdeel binnen de doelstellingen voor een circulaire economie. We hebben in de toekomst ontzettend veel makers nodig en we willen kinderen leren waarom je zuinig moet zijn met grondstoffen en niet zomaar iets weg moet gooien.
De pilot start met drie lessen over wol en textiel en hierin gaan we aan de slag met de grondstoffen en ook echt iets maken. Het is de bedoeling dat deze pilot volgend jaar uitgebreid wordt met een aantal lessen over fietsen repareren, hout en metaal en zo een vast onderdeel van het lesprogramma wordt.
Tijdens de eerste les nam schaapsherder Marijke Dirkson uit Egmond de kinderen mee in het verhaal naar de oorsprong en het gebruik van wol. Tot in de jaren ‘80 was er in Nederland een bruisende wolindustrie, maar tegenwoordig is wol vaak een afvalproduct. En dat is zonde, want ook als we er geen kriebeltruien van maken is wol goed te gebruiken als isolatiemateriaal of ondergrond in de stal waarna het als mest weer op het land kan. Dat Marijke met twee schapen naar school kwam en het ook nog eens dierkundeperiode was, maakte het extra speciaal.
Dat dit heel goed past bij onze vrijeschool is duidelijk. En natuurlijk kun je iets prachtigs maken van de (plantaardig geverfde) wol van Nederlandse schapen. Met veel plezier hebben de kinderen met zeep en warm water hun eigen kunstwerkje gevilt. Dit laatste gebeurde onder begeleiding van experts vanuit het atelier van Claudy Jongstra, een bekende Nederlandse wolkunstenares.
Klimatologie in klas 6
Al jaren zingen de kinderen het lied “Wolken vol met sneeuw en regen vallen op de aarde neer… “ In de zesde klas leren de kinderen met klimatologie over de kringloop van het water. Hoe zit het met dat lied en hoe werkt het dan precies? Wanneer komt neerslag als regen naar beneden en wanneer als sneeuw of hagel? Wat is mist of nevel en wanneer spreken we van ijzel? Hoe ontstaat de wind eigenlijk? En wanneer kunnen we spreken van een storm? Op deze vragen en nog veel meer hebben de kinderen het antwoord onderzocht in de periode klimatologie. Ze hebben een eigen windmeter gemaakt en geleerd wat er nodig is om het weer te kunnen voorspellen. Ze hebben naar de wolken gekeken en geleerd dat ze echt niet allemaal hetzelfde zijn. Een prachtige periode waar de kinderen met veel plezier aan hebben gewerkt.
Plantjesmarkt & Restaurant
Woensdag 25 mei a.s. is er een plantjesmarkt van 12.45-13.45 op het schoolplein.
Klas 4 verkoopt plantjes en lekkere dingen en klas 6 staat er met eten en drinken.
De opbrengsten zijn voor schoolkamp klas 6 en stichting leeuw (Home - Stichting Leeuw).
Neem vooral wat kleingeld mee en geniet!
Advertenties:
Euritmietherapie voor kinderen
Euritmietherapie werkt diep in op het kind en helpt bij vele problemen zoals: dyslexie, concentratie- en leerproblemen, gedragsproblemen, houdingsproblemen, hypersensitiviteit, AD(H)D, stoornissen in het autistisch spectrum, psychische problemen zoals angsten en onzekerheid, etc. Maar ook bijvoorbeeld als het kind vaak verkouden is, al dan niet met oorpijn.
Ook voor volwassenen is bij de allermeeste klachten deze therapie een grote hulp.
De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden de euritmietherapie. Zie voor verdere info: www.euritmietherapie.nl
Voor vrijblijvende informatie: 06-21500853
Meester Sjaak
Euritmietherapeut, fysiotherapeut(niet praktiserend) en euritmiepedagoog
Reizend broodje
Onze mobiele houtovenbakkerij Reizend Broodje weer actief op het Ecodorp;
Elke donderdag tussen 16-18 is er vers Bio Brood
Een ieder is welkom te komen! Rechts na de ingang voorbij t eerste gebouw kan je je neus achterna gaan...
Er is ook vers sap en rauwe vegan taart...
Tot ziens!
Wieteke
Groeneweg 14, Bergen
Circuskamp 27-31 juli 2022
Deze zomer op de unieke vrijhaven Ruigoord!
Er zijn nog enkele plekjes voor gemotiveerde kinderen die al enige circus of gelinkte ervaring hebben.
We maken samen een geweldig kamp met als basis warmte en veiligheid voor elk om in samenwerking en met vertrouwen te leren en tot slot een show te geven
Voor meer info;
Wieteke 0647017564/ wietepiet@hotmail.com
Kinderfysiotherapie praktijk Acrobaat op Adriaan Roland Holstschool
Op school bestaat een mogelijkheid om uw kind te laten behandelen door een gediplomeerde kinderfysiotherapeut.
Ik help kinderen die moeite hebben met dagelijkse vaardigheden zoals kleuren, knippen, schrijven, buiten spelen en kinderen die moeite hebben met grove motorische vaardigheden aan te leren, zoals zwemmen, fietsen, het strikken van veters of het vangen van een bal.
Ik kijk samen met de ouders en indien nodig ook met de leerkracht wat uw kind nodig heeft om weer optimaal verder te kunnen ontwikkelen.
Mijn verdere specialisaties zijn o.a. problemen in de prikkelverwerking, Schroth therapie bij scoliose, voorkeurshouding bij baby’s en incontinentieproblemen.
Bent u nieuwsgierig geworden en heeft u vragen dan kunt u contact met mij opnemen:
Bettina Bouwman,
www.kinderfysiotherapie-acrobaat.nl
06-403 442 12
Kinderfysiotherapeut, kinderbekkenfysiotherapeut, Schroth therapeut en behandelaar bij sensorische informatieverwerkingsproblemen.